Joó Ferenc idegenvezető1968-ban születtem Budapesten. Lokálpatriótaként hiszek abban, hogy a város a benne lakók lelkének tükre, amibe belenézve próbálom elmondani az abban látottakat.

1986-ban, érettségi és egy gyorstalpaló elvégzése után már vezettem (olykor félre) az idegeneket, kezdetben oroszul, majd németül, később angolul is. Ez kezdetben a munkám volt, később a hivatásom, mára már a szenvedélyemmé vált. Különböző (többnyire hasznavehetetlen) felsőfokú tanfolyam elvégzése után a Miskolci Bölcsész Egyesület Nagy Lajos Király Magánegyetemén, Miskolcon magyarságtudományból és művészettörténetből szereztem diplomát.

Mindig is érdekeltek a művelődéstörténet azon összefüggései, amik a magyarság történelmét, néprajzát, nyelvét, irodalmát és képzőművészetét jellemzik, és a közöttük lévő átjárhatóságról tesznek tanúbizonyságot. Ennek szellemében próbálom bemutatni szűkebb és tágabb otthonom sajátos értékeit. Számomra a túrák vezetése – különösen honfitársaim számára – nem pusztán a „lecke” felmondását jelenti, hanem egyben beszélgetést magunkról.

1999 óta beutaztatással is foglalkozom.

Nős vagyok, 4 gyerekem van.
Joó Ferenc