Mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól az utaztatók és az idegenvezetők

A március 26-án megjelent Magyar Közlöny alapján adófizetési kötelezettség alól mentesülnek az utaztatók, az idegenvezetők és a hajózással foglalkozók  is. Sajnos, a szárazföldi személyszállítók ebből a körből is kimaradtak.

Az alábbi tevékenységi körökkel bővült ki tehát a koronavírus-járvány miatt hozott gazdasági intézkedésekről szóló 61/2020-as kormányrendelet, amelyről korábban itt írtunk.

„l) utazásközvetítés, utazásszervezés, egyéb foglalás (TEÁOR és TESZOR 79),

m) fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 96.04) és

n) belvízi személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 50.30).”

Az utazásközvetítés, utazásszervezés, egyéb foglalás tevékenységi körbe tartozik többek között a közlekedés, szálláshely, étkezés, autókölcsönzés, szórakozási lehetőségek, stb. foglalása, időarányos csereüdülés, üdülési jog cseréje, jegyértékesítés színházi- sport és egyéb szórakoztatási eseményre, turistasegítő szolgálat és az utazási információk nyújtása. Azaz utóbbi két kategória lefedi az idegenvezetőket és a Tourinform irodák munkatársait is.

A „egyéb szárazföldi személyszállítás (TEÁOR 49.3)” tevékenységi köre nem szerepel a kibővült listában, ami azt jelenti, hogy például az autóbuszos személyszállítók még mindig nem kaptak könnyítéseket. Nemrég megírtuk, hogy 50000 ember dolgozik ebben a szegmensben és a mindennapi megélhetésük forog kockán. Ők nyílt levélben fordultak a miniszterelnökhöz. Az eseményeket figyelve azonban csak idő kérdése, és ők is megérkezhetnek a kedvezményezetti körbe.

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) és a Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIE) az utóbbi napokban szinte éjt nappallá téve lobbiztak és dolgoztak azon, hogy a tagjaikra vonatkozó TEÁOR számok bekerüljenek a rendeletbe, hiszen ezek a könnyítések a fennmaradásukat garantálhatják a jelenlegi válságban.

A MUISZ további célokat is el szeretne érni az utaztatók érdekében. Korábban már írtunk arról, hogy a szövetség a 472/2017-es kormányrendeletet igyekszik módosíttatni, hogy ne kerüljenek tömegesen végzetes helyzetbe most az irodák. Az egyeztetések jelenleg is zajlanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.