Egész napos túránk során a város főbb, szokásos látnivalóin kívül Budapestnek azokra a részeire koncentrálunk, amik a rendszerváltást megelőző évtizedekre emlékeztetnek bennünket.

Érdemes megnézni mindenek előtt a Terror Háza Múzeumot, amely a nyilas rémuralom idején a „Hűség Háza” volt, később a rettegett ÁVH székházaként vált ismertté a hírhedt Andrássy út 60.-ban. A látványos kiállítás szemléletes áttekintést nyújt Magyarország 1944 és 1956 közötti történelméről.

A Corvin közben és a Parlament környékén alkalmunk nyílik megemlékezni az 1956-os forradalom eseményeiről, és a Kossuth téren az október 25-i sortűz történetéről és áldozatairól szóló kiállítást is megnézhetjük. Elkanyarodunk Nagy Imre szobra felé, majd ellátogatunk a Nagytétényben lévő Memento Parkba, ahol a korábban a különböző köztereinken álló szobrok, domborművek és más a szocialista realizmus szellemében fogant alkotások repítenek vissza bennünket a „létező szocializmus” világába. Búcsúzóul felmehetünk a Gellérthegyre, és az egykori „felszabadulási emlékmű” mellől csodálhatjuk meg Budapest felejthetetlen panorámáját.