Dunakanyar kirándulás – városnézés: Szentendre, Visegrád, Esztergom.

Egész napos túránk elsődleges célpontja Esztergom, Visegrád és Szentendre megtekintése, de ha Budapest felől a 10. sz. úton indulunk, és szánunk rá egy kis időt, honfitársaimnak ajánlok először egy kitérőt Pilisszántóra. A séta közben a magyar történelem jeles alakjait felvonultató faragott kopjafák kálvária-szerűen vezetnek fel bennünket a csodálatos kilátást nyújtó domb tetejére. Itt érdemes megemlékeznünk a magyarok által alapított pálos szerzetesrendről, és ennek szellemében ellátogatnunk a Makovecz Imre által tervezett Boldogasszony Kápolnához, és a lelket melengető „Himnusz” szobrához.

Esztergom köztudottan a magyar katolicizmus fellegvára. Az ország legnagyobb, 19. századi klasszicista templomába látogathatunk, aminek legérdekesebb része talán a 16. századból megmaradt reneszánsz Bakócz-kápolna vagy a világ legnagyobb egy vászonra festett képe a főoltáron. Melocco Miklós Szent István koronázását ábrázoló monumentális szobra is figyelemre méltó.

Visegrádon a lélegzetelállító panorámát kínáló Fellegvár romjai között megelevenedik a magyar történelem, sok más mellett a 14. századi visegrádi királytalálkozót felidéző panoptikummal és a Szent Korona másolatával.

Szentendrének elsősorban a hangulata magával ragadó. A szerbek, a dalmátok és a görögök által megteremtett balkáni hangulat keveredik a magyar festők és más művészek tapintható jelenlétével, amit a turisták áradata és a vásári forgatag sem tud igazán megzavarni.
Ennek a kirándulásnak szerintem igazán a sokszínűsége adja meg az értékét. Látunk monumentális katolikus templomot, kicsi, elmélyülésre alkalmas, közadakozásból épült kápolnát, középkori várromot és balkánias nyüzsgést.

Mehetünk?
.